Ingvar i Las Palmas

December 11, 2011

Det verkliga misslyckandet i Durban

Filed under: Klimat,Politik — ingvare @ 14:19

Läste en mycket bra artikel på WUWT
“The True Failure of Durban”
Om det fungerar skall jag översätta den till svenska. Tills vidare lägger jag in en länk till den engelska texten av Dennis Ray Wingo

http://wattsupwiththat.com/2011/12/10/the-true-failure-of-durban/

Rädslan för negativa konsekvenser pga utsläpp av CO2 används som ett verktyg för att tvinga den utvecklade delen av världen till ekonomisk och politiskt självmord. Det påstås att vi måste begå självmord eftersom vi måste binda oss till en “Rättvis fördelning av atmosfären och ta med i beräkningen historisk klimatskuld och befolkning” [punkt 33g av FCCC/AWGLCA/2011/CRP.39 dokumentet] Det sägs oss att det enda rättvisa vägen att göra detta är att transferera stora mängder pengar till “Non Annex World” och att vi måste stoppa ökningen av koldioxidutsläppen i “Annex 1” (den västerländska civilisationen) omedelbart (punkt 33d, punkt 32)

Två kritiska förutsättningar är underlag för hela Durban-konferensen, precis som tidigare. Den första är att vi lever i en begränsad värld och att fördelning av resurser och en omedelbar begränsning av utsläpp av koldioxid är de enda vägen till en “hållbar” framtid. Den andra är att teknologi inte kan lösa problemen men att politik kan. Vad bygger dessa förutsättningar på och är de valida? Är detta den enda vägen framåt? Är vi predestinerade att lämna vår välfärd för en evig halvfattigdom? Den mänskliga naturen revolterar naturligtvis mot denna dystra framtid. Och med goda skäl.

Förutsättningarna

Jag vill inte överdramatisera men jag kan bara dra slutsatsen från den information som är tillgänglig för mig som generalsekreterare att medlemmarna av FN har kanske 10 år för att lösa sina gamla konflikter och starta ett globalt partnerskap för att stoppa upprustningen, förbättra människors levnadsvillkor, desarmera befolkningsexplosionen och att skapa förutsättningar för ett momentum för att starta detta. Om ett sådant partnerskap inte åstadkommes inom ett årtionde så är jag rädd för att de problem jag har nämnt kommer att ha nått så stora proportioner att de kommer att vara omöjliga att kontrollera.

Vem sade detta? Detta uttalande kunde mycket väl ha varit förtalet till Durban-konferensen men det är faktiskt uttalat av FN sekreterare U Thant 1969 och är inkluderat som en introduktion till boken “Limits to Growth”. Boken “Limits to Growth” är hörnstenen för den gröna rörelsen så väl som den underliggande förutsättningen i Durban-konferensen.

Jordens begränsning

Den första förutsättningen att Jorden är allt vi har och att våra tillgångar är begränsade till det vi har här är felaktig. 2005 var jag inviterad att bidra med ett kapitel i en bok om “Spacepower Theory” som utgavs av förvarsdepartementet och som ett tillägg till Clauswitz’s klassiska “Landpower Theory”, Alfred Mahan’s “Sea Power Theory” och General Billy Mitchell’s Airpower Theory”. I mitt kapitel om “Economic Development of the Solar System as heart of a Spacepower Theory” myntades uttrycket “geocentric”.

“geocentric” definieras som ett tänkesätt som ser “spacepower” som fokuserande primärt på handlingar, aktörer och influenser på jordiska krafter. på jorden själv och dess närliggande himlakroppar.

Den underliggande förutsättningen att planeten jorden och dess resurser utgör allt som existerar för människan är ett geocentriskt tankesätt som har falsifierats de senaste dekaderna av NASA, ESA och andra nationers utskickande av rymdfarkoster till månen och vidare. Bara de senaste åren har vi upptäckt miljarder ton av vatten på månen, biljoner ton av aluminium, titan,järn,uran,torium och andra sällsynta jordmetaller tillsammans med platina- grupps metaller, kobolt, nickel och järn från asteroid-nedslag. Asteroidbältet finns okänd mängd av vatten,metaller och annat som ej identifierats än. En enda liten metall-asteroid. 3554 Amun, har tiotals biljoner dollar värt av metaller och en asteroid av samma typ, 216 Cleopatra, har en miljard biljoner mer resurser av samma typ. Vi vet att Mars har stora vattendepåer och de två Mars-fordonen Spirit och Opportunity hittade under några kilometers färd tillräckligt med asteroidfragment för att starta en industri på Mars. Det är absurt att att tro att det geocentriska tankesättet från LTG och Durban idag är korrekt.

Inget förtroende för teknologi

Den antagna oförmågan att teknologi kan lösa dagens problem är den andra hörnstenen i LTG och idag i Durban. För den som förstår historia och teknologi så är så är följande uttalande av författarna till LTG fullständigt absurt

Att tillämpa teknologi mot det naturliga trycket som miljön gör mot varje tillväxt-process har varit så lyckosamt historiskt att en hel kultur har utvecklats runt principen att man kan strida mot gränserna snarare än att leva med dem. Denna kultur har förstärkts av av den synbara oändligt stora jorden och av människans relativa litenhet och hennes aktiviteter.

(Sida 156, Limits to Growth)

… Vi har sett det nödvändigt att uppehålla oss så länge på analysen av teknologi eftersom vi har funnit att teknologisk optimism är det vanligaste och farligaste reaktionen vi funnit. Teknologi kan lindra symptom på ett problem utan att åtgärda det underliggande problemet. Att lita på teknologi som den slutliga lösningen på alla fundamentala problem kan därför leda oss bort från det fundamentala problemet – problemet med tillväxt i ett begränsat system – och hindra oss från effektivt tackla problemet

(Sida 159 LTG)

Om du tror att detta tankesätt är från 1970-talet, begrunda vad Al Gore sade i sin bok “Earth in Balance” från 1992:

Fortsättning följer! mer text

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: