Ingvar i Las Palmas

February 22, 2012

Politiserad vetenskap

Filed under: Politik — ingvare @ 22:00

Eisenhower varnade för politiserad vetenskap. Den duktige författaren Michael Chrichton skrev mycket om den. Jag är övertygad om att det finns många fler som skrivit om denna otrevliga hydra.
På något sätt borde det vara förbjudet i ett lands konstitution. Så många fall när politiker styrs av sin politiska övertygelse och dessutom har makten, tron att han/hon har rätt att utnyttja den och ekonomiska muskler att styra forskningen efter sitt tycke. Och som resulterat i totalt dikeskörning. Det är fullständigt åt helvete att man infört politisk styrning av forskning. Resultaten talar för sig själv. Man inför tankeförbud på kärnkraft, iofs inte formellt men i praktiken blir det resultatet. Man sponsrar forskning om allehanda kufiska områden (kolla Tanjas blog!). Om jag var yngre och friare skulle jag lära mig tjeckiska eller polska och dra till nån av Europas nya tigrar. Eller till USA om Obama blir ersatt.
Tamejfan om tom inte Finland är ett bättre alternativ en den politiska sörja som råder inom vetenskap och teknik i Sverige.
Saknar jag 50-talets framtidstro och optimism? Jajamensan.
Vilka är det som för välståndet framåt?
Fristående forskare/innovatörer, Duktiga ingenjörer och hantverkare. Politiker? Jodå om de förstår att det är de förut nämnda kategorierna som gör jobbet och behöver stimuleras.

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: