Ingvar i Las Palmas

March 10, 2012

Det finns inga bekämpningsbara klimatförändringar

Filed under: Klimat — ingvare @ 22:24

En mycket bra formulering. Jag har “stulit” den av Håkan Bergman som bla skriver på “The Climate Scam”. Jag har stulit den för att jag tycker att den på ett utomordentligt sätt beskriver sakernas tillstånd. Vår planet har varit utsatt för ett antal klimatförändringar, både små och stora, under hela dess “levnadstid”. Riktigt kalla perioder tex. Den färskaste har fått namne “Maunder Minimum” och inträffade mellan 1645 -1710. Kallas för “Lilla Istiden” i Europa och karaktäriserades av långa och mycket kalla vintrar.Vi har även Dalton Minimum mellan 1790 – 1830. Sedan har vi Medeltidsvärmen som varade mellan 950 – 1250. Det var en period när vikingarna startade bosättningar på Grönland och vindruvor odlades i England. Dessa rejäla växlingar i klimatet kan på intet sätt kopplas till mängden koldioxid i atmosfären på annat sätt än att det omvända förhållandet gäller. Varmare vatten är sämre på att hålla kvar koldioxid.

Vi lever just nu i en period som är förhållandevis varm sett i det stora tidsperspektivet. Dessa perioder är i förhållande till de riktigt kalla perioderna förhållandevis korta. Historiskt är planeten för det mesta kall. Så vad vi kan förvänta oss är att någon gång i framtiden blir det duktigt kallare. När? Det vet vi inte men det kommer att inträffa det vet vi.

Vad är det då som får planetens klimat att skifta? Det är väl inte helt klarlagt men på senaste tiden har ett flertal studier funnit starka samband med hur solen uppför sig (konstigt va?). Även starka samband med hur den kosmiska partikelstrålningen påverkar planetens molnbildning. Dessa samband visar än väsentligt bättre korrelation med klimatet på planeten än vad koldioxidhalten i atmosfären gör. Det finns även andra erkänt tunga “spelare” som påverkar vårt klimat och det är havens inverkan. PDO  (Pacific Dekadal Oscillation) och NAO (North Atlantic Oscillation)  som är växlingar i hur varmt och kallt vatten ändrar riktning.

Alla dessa samband är etablerad och vedertagen vetenskap.

Kan vi påverka dessa? Glöm det! Vi har bara en möjlighet. Att anpassa oss till de klimatförändringar som inträffar. Att en spårgas som finns i atmosfären och vars andel utgör 0.04% och där det mänskliga bidraget är ännu mindre skulle vara en större påverkansfaktor än de ovan uppräknade är bara religionstro.

Eller som H. L. Mencken formulerade det för länge sedan

The whole aim of practical politics is to keep the populace alarmed (and hence clamorous to be led to safety) by menacing it with an endless series of hobgoblins, all of them imaginary.

Det bästa vi kan göra för att möta klimatförändringar är inte att tjafsa om utsläpp av koldioxid och kasta oerhörda mängder pengar på detta och på missfoster som vindkraftverk i Sverige. Vi skall vara beredda att anpaqssa oss till klimatförändringar av både det varmare slaget och det kallare slaget och det gör vi bäst genom att se till att vi i Sverige har tillgång till tillförlitlig energi, gott om energi och till ett vettigt pris. Och det är djävlar i min skäl inte vindsnurror i ett land som har en energikrävande industri!

 

 

Advertisements

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: